SP Premium
CARJACKED16
500-999 SparkPoints 613
SparkPoints
 

Finding Time: A Math Problem

Friday, January 04, 2019

At the moment, I'm working two jobs, one full-time and one part-time. This adds up to anywhere from 60 to 70 hours each week. My second job keeps me fairly active; I spend the majority of my shifts walking, climbing ladders/stairs, and lifting/pushing/pulling heavy cages and bins. However, my primary job is almost completely sedentary and employees are not granted the perk of using the weight room on campus. I have always used this as an excuse to not exercise or meal prep healthy foods for the week, "I just don't have time". Today, I decided to look at this a little more closely - with math!

There are 24 hours in a day and 7 days in a week, this equals a total of 168 hours.

Let's say I actually got 8 hours of sleep a night (who even does that?): 8 x 7 = 56

If I'm working both jobs, I spend a total of 45 minutes to an hour on my commute every day but Sunday: 1 x 6 = 6

Assume an average of 1.5 hours a day of miscellaneous activities: 1.5 x 7 = 10.5

168 - 56 - 6 - 10.5 = 95.5 hours

If I work between 60-70 hours a week:
95.5 - 60 = 35.5
95.5 - 70 = 25.5

On any given week, I should have between 25.5 and 35.5 hours where I'm not really doing anything. That's 3.5-5 hours a day that I could spend exercising or doing meal prep or literally any other constructive thing.

In the past, I have used this down time to sit on the couch with my boyfriend and binge-watch TV shows or play Skyrim until I passed out. This is obviously the first place I need to start. It's time to start waking up earlier and taking my health more seriously. Yes, being lazy is one of my favorite hobbies, but it's also what got me to this point in the first place and I don't belong here.

NOTE: Doing math makes me sad, and I'm usually an emotional eater, but instead of hitting the vending machine, I ate some carrots. It's working!
Share This Post With Others
Member Comments About This Blog Post